m18
m6
MOSSposterDEFklein

De Verdwenen Lijnen van Marlow Moss

film

in de pers

NRC

PZC

omroep
Zeeland

item1

Beste Zeeuwse film

item3
item4

Marlow Moss was radicaal, als kunstenaar en als mens. Bijna een eeuw geleden besloot ze de Londense upperclass vaarwel te zeggen. Ze knipte haar haren af, droeg voortaan mannenkleren en veranderde haar naam van Marjorie in Marlow.
Mondriaan
In Parijs werkte ze samen met Mondriaan; de twee kunstenaars inspireerden elkaar over en weer. Zo was het Moss die het eerst de dubbele lijn in haar werk gebruikte. Mondriaan moest daar aanvankelijk niets van hebben, maar werd er later beroemd mee. Terwijl Moss bijna vergeten is.
Liefde
Moss was decennialang de geliefde van Netty Nijhoff, de vrouw van de beroemde dichter Martinus Nijhoff. De Nijhoffs hadden een huis in de duinen in Valkenisse, dichtbij Biggekerke. Hier kwamen Marlow en Netty regelmatig. In het dorp zijn er nog steeds mensen die herinneringen hebben aan het excentrieke stel.
Verdwenen werk
Alle schilderijen van Moss zijn geërfd door een vriend van de Nijhoffs, Andreas Oosthoek. Hij woont nu in het huisje in de duinen, waar hij nog af en toe een kunstwerk vindt. Maar waar zijn alle schilderijen en beeldhouwwerken die hij erfde?

De Verdwenen Lijnen van Marlow Moss is een Zeeuwse zoektocht in de voetsporen van een kunstenaar wier bestaan nagenoeg lijkt uitgewist.

Een film van Fifi Visser en André van der Hout,
geluid Maarten Walters, geluidsnabewerking Willem Schneider,
kleurcorrectie en posterontwerp Laura Beijn.

Studio Haak & Visser